• An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

Ubermorgen

De kunstenaarsgroep Ubermorgen werd in 1999 in Wenen opgericht door Hans Bernhard en Lizvlx. Ubermorgen onderzoekt hedendaagse juridische vraagstukken, met name omtrent veiligheid, privacy en copyright. De kunstenaarsgroep bestaat uit kinderen van de jaren tachtig, opgegroeid op een dieet van technologie (‘digitale cocaïne’), massamedia, hacking, underground techno, hardcore drugs, rock&roll lifestyle en groot geworden in de net.art jet set. Ubermorgen wordt gedreven door nieuwsgierigheid en werkt zonder politieke agenda. Het werk van de groep is niet verbonden aan een bepaald medium, hoewel het merendeel van de projecten online begint. Het digitale werk wordt tastbaar gemaakt in de vorm van uitvergrote afbeeldingen (prints en foto’s), installaties en sculpturen.

UBERMORGEN.COM, WOPPOW (Oosternrijk, 2010, 4'36")
Ineens, sinds ongeveer 2005, doken ze veelvuldig op in de media: piraten, Somalische piraten wel te verstaan. Olietankers waren het doelwit van deze met AK47 omhangen anonieme mannen.
Vrijwel tegelijkertijd draaide in de bioscoop de Hollywoodfilm 'Pirates of the Caribbean'. Piraten spreken tot de verbeelding, misschien door de combinatie van geweld, vrijbuiterij en het Robin Hood karakter van hun daden. Wellicht voedden die op het witte doek de aandacht voor die op het journaal. En ook in activistische kringen en mediatheorie krijgt piraterij als tactiek aandacht: de Amerikaanse schrijver Hakim Bey schreef in 1995 'Pirate Utopias: Moorish Corsairs & European Renegadoes'. Piraten inspireerden zijn anarchistische idee van de Tijdelijke Autonome Zone.

Een dergelijk politiek en maatschappelijk verschijnsel is een kolfje naar de hand van het activistische duo UBERMORGEN.COM. Zij vertaalden de publieke aandacht voor de Somalische piraten naar een hippe clip waarin een met kogels doorboorde kleding- en accessoirelijn wordt geïntroduceerd. De film is, naast bijvoorbeeld de website www.woppow.net , een van de uitkomsten van dit lopende project.
De clip is het imaginaire moodboard van de denkbeeldige Parijse ontwerper Woppow wiens naam niet toevallig naar pistoolschoten klinkt. Beelden van een in het vizier gehouden olietanker worden afgewisseld met foto’s van de kledinglijn en een letterlijk genomen fashion shoot: de nieuwe kleding wordt door politieagenten beschoten. Om de ontwerper te citeren: ‘we went to see the pop-pirate walking the high-streets shooting bullets of style’. Het refrein van het begeleidende techno-house hitje galmt na: ‘I want to blow you – skyhigh goodbye’. Ergens bekruipt je het oncomfortabele idee dat deze fantasie van UBERMORGEN.COM best wel eens werkelijkheid zou kunnen worden.
http://www.woppow.net

Artist group Ubermorgen was founded in 1999 in Vienna by Hans Bernhard and Lizvlx. Ubermorgen explores contemporary legal issues, especially those of security, privacy and copyright. The group is not bound to any medium. Often the core of a project happens online, only to be transformed into supercharged images (prints/photos), installations and sculptures.

www.ubermorgen.com

 

installaties - objecten - schilderkunst
performances - video - film - mediakunst
guerilla-art - augmented reality -  debat
virtual reality - workshops - muziek - theater
rondleidingen - symposium - artist-talks

3 ha industrieel erfgoed nabij Hengelo centrum met internationale topkunst en Nederlands talent over actualiteit van kunst en maatschappij in post - 9/11.

Twente Biënnale 2013!
23 mei - 9 juni
Enschede - Roombeek

Contact: organisatie@twentebiennale.nl

  • Facebook: twentebiennale
  • Flickr: twentebiennale
  • Twitter: twentebiennale
  • YouTube: twentebiennale